От четвъртък вечерта в кризисния център в Елхово се настаняват бежанци от Украйна.

...
От четвъртък вечерта в кризисния център в Елхово се настаняват бежанци от Украйна.
Коментари Харесай

Кабинетът прати украинки с деца във фургоните в Елхово

От четвъртък вечерта в спешния център в  Елхово  се настаняват  бежанци от Украйна . Това потвърдиха за Свободна Европа от Министерство на вътрешните работи. От министерството обаче отрекоха , обявена по-рано от  Българския хелзински комитет  (БХК), че бежанците са настанявани във фургони, в които липсват базови битови условия.

Според БХК въпросните фургони са част от център за наложително настаняване (задържане) на нелегално пребиваващи чужденци към Дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи и не би трябвало да се употребява за настаняването на бежанците от Украйна.

" Освен кревати, чаршафи, одеяла, кърпи и по една духалка, друго във фургоните няма ", сподели пред Свободна Европа представител на бежанската стратегия на БХК, който е на място.

" Липсват базови битови условия, няма и опция за обезпечаване на топла храна, само позволена по закон за изхранване на деца. Тази процедура опонира освен на закона, само че и на обикновената човечност ", написаха по-рано от организацията в позицията си.

По-късно обаче от Министерство на вътрешните работи отхвърлиха пред " Свободна Европа ” изискванията в центъра да не дават отговор на нужните стандарти. Оттам споделиха, че става дума за два разнообразни центъра и бежанците от Украйна не са настанени в този за задържане, а в различен център от фургонен вид, построен за потребностите на Министерство на вътрешните работи при рецесии.

" Съоръжението дава отговор на всички условия за настаняване. Оборудвано е с кревати и дрешници, отопление. Има тоалетни и бани, течаща вода ”, споделиха от Министерство на вътрешните работи.

Оттам показаха още, че във въпросния обект е планувано да се настаняват непознати и български жители при рецесии от всевъзможен темперамент. Настанените там могат свободно да напущат мястото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР